Com funciona l'ABS dels vehicles?

10 - 06 - 2021
Ma Dolores Serra

Escrit per Mª Dolores Serra

Directora Tècnica de l'Àrea de Mobilitat d'Espanya de TÜV Rheinland
L'ABS, de l'anglès Anti-lock Braking System, és un dels més grans avenços pel que fa a la seguretat activa del cotxe, ja que és l'encarregat de garantir la capacitat de control sobre la direcció durant una frenada. De fet, tal és la seva efectivitat en la reducció d'accidents, que des del 2004 tots els fabricants de turismes van decidir muntar-lo de sèrie en els seus models.

L'ABS o sistema anti-bloqueig de frens té la funció d'impedir que els neumàtics es bloquegin quan es realitza una frenada forta, com el seu nom indica. Ja que, si la frenada bloqueja les rodes davanteres, perdrem el control sobre la direcció, de manera que per més que girem el volant no serem capaços d'esquivar, per exemple, al vianant que ens ha sorprès o el cotxe que s'ha saltat la senyal de cedeixi a la cruïlla.

Precisament perquè quedar-se sense direcció mentre condueixes pot ser un veritable malson, el 1978 va néixer l’ABS, aquest sistema que evita que el vehicle perdi adherència i estabilitat davant d’una frenada, així com que la distància de frenada es multipliqui.

Com funciona l'ABS en els cotxes?
Primer, convé donar algunes pinzellades sobre el sistema de frenada. Quan trepitgem el pedal de fre, empenyem un líquid que queda comprimit. Sense l'ABS, aquesta pressió als frens, arriba a les rodes i es bloquegen. Per desbloquejar-les n'hi hauria prou amb aixecar una mica el peu del pedal de fre perquè tornessin a girar.

Amb l'ABS aquest moviment ens l’estalviem, ja que la seva principal funció és treure-li pressió al líquid que comprimim amb el pedal, tot i que el conductor no aixequi el peu.

I com sap l'ABS què la roda ha de desbloquejar-se? Ho fa gràcies a la centraleta que rep la informació de la velocitat de gir de cadascuna de les rodes. Quant percep que la velocitat d'una d'elles és menor que les altres, el que significa que està bloquejada o a punt de bloquejar-se, la centraleta dóna l'ordre de treure pressió al fre d'aquesta roda per igualar la seva velocitat de gir amb les altres.

Que l'ABS s'hagi associat més als cotxes que a les motos no és en va. Perquè, tot i que la importància de la seguretat activa a les motos és crucial, el creixement de les motocicletes equipades amb el sistema d'anti-bloqueig dels frens ha estat relativament més lent que el dels turismes. De fet, només 1 de cada 4 motocicletes, i només en models superiors a 250cc, porten el sistema ABS instal·lat de sèrie. No obstant això, si ho vols, pots acoblar l'ABS després de comprar-la, tot i que has de saber que hauràs de legalitzar aquesta reforma a la ITV.
Ma Dolores Serra

Mª Dolores Serra

Directora Tècnica de l'Àrea de Mobilitat d'Espanya de TÜV Rheinland
Enginyera industrial especialitzada en Mecànica de Màquines. És la Directora Tècnica de l'Àrea de Mobilitat d'Espanya de TÜV Rheinland, amb més de 20 anys d'experiència al sector de la ITV.

Per què s’encarrega el test de fallo de motor

27 - 01 - 2022

Troba en el quadre de comandament el testimoni de fallo en el motor encès no és bo i hauria de ser un motiu de preocupació de qualsevol conductor. Per què?

Ciclistes i conductors, com portar-se bé?

18 - 10 - 2021 No és cap secret la "mala" relació que hi ha entre conductors i ciclistes, segur que alguna vegada has opinat a favor o en contra d'un o altre. I tot i que entre amics puguem tractar el tema amb cert humor, és un problema perillós, especialment per als ciclistes, ja que el seu propi cos és la seva carrosseria. Un bon començament per relaxar tensions podria ser posar-se al lloc de l'altre, empatitzar.

Enlluernaments: com afrontar-los

16 - 06 - 2022

Una pèrdua momentània de la visió, la qual cosa suposa un perill per a qualsevol conductor. Reaccionar correctament és important per reduir el risc de col·lisió o d'atropellament. En quines situacions és probable que es produeixin els enlluernaments?