La revisió dels neumàtics a la ITV

21 - 04 - 2022

Quantes vegades has llegit i escoltat que abans d'iniciar un viatge amb el cotxe comprovis la pressió dels neumàtics així com que el dibuix tingui la profunditat reglamentària? De fet, tal com t'hem recomanat en altres ocasions, són dos aspectes a revisar periòdicament.

És evident que els neumàtics són un punt de revisió a la ITV. Són tan importants que els neumàtics no tenen defectes lleus que permetin superar la ITV. En part, és lògic, doncs, en tractar-se de l'únic punt de contacte amb la carretera, hem de ser conscients del paper que juguen i, per tant, extremar les precaucions i cures per circular amb seguretat.

Tenint en compte això, els defectes dels neumàtics a la ITV poden ser greus o molt greus. Si hi ha un o més defectes greus, la ITV serà desfavorable, per tant hauràs de procedir a canviar els neumàtics i tornar perquè verifiquem que el defecte s'ha solucionat correctament. Si el defecte és molt greu, la ITV serà negativa i una grua haurà de recollir el teu vehicle per portar-lo al taller.

Bé, i què comprovem quan inspeccionem els neumàtics a la ITV? Bàsicament inspeccionem els següents punts:

  • Característiques i dimensions: que els neumàtics estiguin homologats, és a dir, que les seves dimensions coincideixin amb el que s'indica a la fitxa tècnica o, si no, es comprova l'equivalència de neumàtics, i també que el índex de capacitat de càrrega i la categoria de velocitat siguin els adequats.
  • Eix: verifiquem que tots els neumàtics del mateix eix siguin iguals, és a dir, del mateix tipus i dimensió.
  • Estat: comprovem que el dibuix de la banda de rodament té una profunditat mínima (en el cas dels turismes de 1,6 mm), que el desgast dels neumàtics no sigui irregular, així com que no presentin deformacions, trencaments o altres signes de desgast, que no hi hagi cables al descobert o signes de trencament en la carcassa.
  • Neumàtics unidireccionals: que el muntatge dels neumàtics unidireccionals, és a dir d'aquells que només tenen un sentit de gir i, per tant, no poden muntar-se de l'inrevés, estigui fet correctament.
  • Control de la pressió de l'aire: en els cotxes que el tinguin, es controlarà també el funcionament del sistema de control de la pressió de l'aire dels neumàtics mitjançant el seu propi sistema d'auto-diagnòstic.

Tenint en compte tot el que s'ha explicat, el millor per evitar un desfavorable a la ITV per les rodes del teu vehicle és realitzar un manteniment adequat dels neumàtics.

La prova de l'OBD a la ITV

21 - 10 - 2021

En què consisteix la prova de l’OBD?

Reformes en vehicles

02 - 12 - 2021

Quins passos has de seguir si fas alguna modificació al teu vehicle?

Les infraccions més freqüents (i perilloses) amb moto

03 - 11 - 2022
La moto és un vehicle àgil i pràctic si circules per la ciutat i plaent per a aquells que la fan servir per circular per la carretera. Les motos no tenen carrosseria, per aquest motiu és un vehicle que permet gaudir molt de la conducció a aquells que els agrada conduir-la però al mateix temps que es digui que la seva carrosseria és el propi conductor, perquè ofereix escassa protecció.