Vols instal•lar un punt de càrrega per a cotxe elèctric al garatge?

04 - 02 - 2021
Algunes grans ciutats han començat a restringir la circulació de vehicles per reduir el grau d'emissions procedents dels vehicles de combustió fòssil. Si has valorat l'opció de fer-te amb un vehicle elèctric, sabràs que és imprescindible tenir un punt de corrent "a mà" per poder-lo carregar. Pots instal·lar-ne un a casa? Com s'ha de fer? Quant costa posar-lo en un garatge comunitari?

Evidentment, si vius en un habitatge unifamiliar ho tindràs més fàcil que si has de situar el punt de càrrega en un edifici comunitari, però en tots dos casos els requisits tècnics per instal·lar-los es recullen a la guia ITC-BT-52 per a instal·lacions de baixa tensió, segons aclareix la Xarxa Elèctrica d'Espanya.

En el cas que vulguis instal·lar el punt de càrrega en un garatge comunitari, t'interessarà saber que en l'article 17.5 de la Llei de Propietat Horitzontal ho facilita. L'únic requisit és comunicar-ho prèviament a la comunitat a través del seu president o administrador. En realitat, no és necessària l'aprovació dels veïns ja que el carregador s'ubicarà en una plaça individual i el seu propietari serà qui assumeixi el cost de la instal·lació i del consum d'electricitat.

Només es necessitarà autorització per part de la comunitat si per realitzar la instal·lació es necessita fer la connexió de la derivació a un comptador comunitari o si implica fer una preinstal·lació a l'edifici.

No obstant això, en indicar a la comunitat la instal·lació d'un punt de càrrega per a vehicle elèctric, es pot proposar una preinstal·lació comuna a tot el pàrquing per a futurs veïns que vulguin adquirir un vehicle elèctric i proposar un repartiment econòmic dels costos d'aquesta instal·lació.

És probable que quan adquireixis el vehicle elèctric, el concessionari t'ofereixi alguna oferta per instal·lar el punt de càrrega a casa teva. De vegades fins i tot et "regalen" el punt de càrrega i la mateixa instal·lació. En el cas que no sigui així, hauràs de contractar els serveis d'un instal·lador electricista autoritzat. Depenent del tipus d'habitatge i edifici, es requerirà d'un tipus o un altre d'instal·lació, de manera que pot no suposar-te cap cost (en el cas d'un habitatge unifamiliar) o suposar una inversió de fins a 1.000 €.

El consum d'electricitat del punt de càrrega aniria associat a el comptador de la casa. En el cas que el garatge no estigués en el mateix edifici que la casa, el punt de càrrega ha de tenir un comptador propi.

Consells per a moure el cotxe després d'una nevada

15 - 01 - 2021

Quan neva molt de manera inesperada, com ha ocorregut després del temporal Filomena, pot passar que els cotxes quedin bloquejats per la neu, com alliberar-los?

Què significa un defecte lleu a la ITV?

25 - 02 - 2021

Per què és recomanable reparar com més aviat un defecte lleu trobat a la ITV?

Com superar la ITV de la moto

12 - 11 - 2020 Hi ha certs elements que pots comprovar tu mateix i que poden estalviar-te haver de passar una segona ITV a la teva moto.