L'evolució de la seguretat a les motos

22 - 02 - 2022
Els fabricants de cascs i roba han fet importants progressos per a la seguretat del motorista, gràcies a la fabricació de materials més resistents, com per exemple, la introducció de jaquetes i armilles amb airbags integrats. És lògic, tenint en compte que les motos són el vehicle més "feble" a la carretera, les probabilitats que el conductor d'una pateixi un accident fatal són més grans que qui condueix un cotxe. No obstant això, els fabricants de motos també han millorat la seguretat d'aquestes. Com? T’esmentem els sistemes de seguretat més nous per a la moto:


  • Sistemes d'il·luminació actius (foto 1): Algunes marques han implementat les llums angulars o de gir, sobretot en models de motos que segueixen un perfil més viatger, que s'activen en inclinar-se per il·luminar l'interior de les corbes, igual que fan els cotxes quan gires el volant a dreta o a esquerra. Tot apunta que el següent pas és crear sistemes adaptatius capaços d'activar i desactivar la llum de llarg abast de manera automàtica.
  • Embragatge anti-rebot (foto 2): Quan s'utilitza l'anomenat fre de motor, l'embragatge anti-rebot permet que els discos de fre llisquin suaument, evitant que es bloquegi la roda del darrere i s'allargui la distància de frenada. Per tant, contribueix a fer la moto més estable, especialment en condicions en què es redueix dràsticament la marxa.
  • Sistema anti-bloqueig de frens (foto 3): L'ABS evita que en frenar de cop es bloquegi qualsevol de les rodes de la moto. Una sèrie de sensors si els que s'encarreguen de detectar si hi ha alguna amenaça de bloqueig i, en cas de produir-se, regula la pressió de la frenada perquè la distància sigui mínima i es mantingui l'estabilitat i la maniobrabilitat.
  • Control de tracció (foto 4): Hi ha un abans i un després en el món de la moto des de l'arribada d'aquest sistema, també conegut com TCS, especialment en les motos de gran cilindrada. La seva funció és evitar que la roda posterior patini en realitzar una accelerada, gràcies a diversos sensors. En cas contrari, podria perdre la tracció i l'adherència a l'asfalt.
  • Control d'estabilitat (foto 5): El conjunt de sensors i cables que porta a les seves entranyes avui una moto de mitjana i gran cilindrada ha acabat donant peu a una sèrie de sistemes que es connecten entre si per incrementar la seguretat. Així, el Control d'Estabilitat s'engloba en alguns models funcions com l'ABS, el TCS, l'anti-wheelie (o anti 'cavallet'), el control d'elevació de la roda del darrere i, des de fa poc, l'assistent d'arrencada en pendent . Les noves unitats de mesura inercial s'han multiplicat l'abast, l'efectivitat i les aplicacions d'aquest sistema.

Passar la ITV a la moto, què es revisa?

12 - 05 - 2022

Si vols passar pel taller a que li facin un cop d'ull a la teva moto o fer-li tu mateix una revisió abans de passar la inspecció, t'expliquem alguns dels punts més importants què et revisaran a la ITV de la teva moto

Accidents amb animals

30 - 11 - 2021 Amb el bon temps és més habitual realitzar escapades silvestres i, per tant, que es circuli per carreteres que coincideixen amb l'hàbitat d'animals.

Les infraccions més freqüents (i perilloses) amb moto

03 - 11 - 2022
La moto és un vehicle àgil i pràctic si circules per la ciutat i plaent per a aquells que la fan servir per circular per la carretera. Les motos no tenen carrosseria, per aquest motiu és un vehicle que permet gaudir molt de la conducció a aquells que els agrada conduir-la però al mateix temps que es digui que la seva carrosseria és el propi conductor, perquè ofereix escassa protecció.