Els cotxes d'hidrogen

26 - 10 - 2022
És curiós que en més d'una ocasió s'hagi definit al cotxe d'hidrogen o de pila de combustible com el futur de la mobilitat però, en canvi, es parla molt poc d'ell. Mentrestant, l'electrificació dels cotxes segueix el seu curs, tot i que l'autonomia, la dependència de la xarxa de subministrament o els problemes industrials i econòmics que suposen les bateries de gran capacitat frenen la seva implantació massiva a curt termini.

Aprofundim una mica més sobre els cotxes d'hidrogen. Aquests produeixen la seva pròpia electricitat, gràcies a la reacció resultant entre l'oxigen atmosfèric i l'hidrogen, que allibera aigua a l'exterior en forma de vapor. A baixes velocitats, el cotxe es mou obtenint l'energia només de la bateria, però, a la carretera, la pila de combustible aportarà més potència als motors, alhora que anirà recarregant la bateria que també aprofitarà l'electricitat generada a les frenades.

Els vehicles basats en piles de combustible combinen l'autonomia dels cotxes convencionals amb els beneficis recreatius i ambientals de la conducció d'un vehicle elèctric, amb una autonomia que pot arribar als 600 km. Sembla per tant que aquesta generació de potència és neta i d'alta eficiència. No obstant això, poques marques, especialment del mercat japonès, com Toyota o Honda han presentat recentment els seus models.

Això és així perquè a dia d'avui no són viables comercialment. Els seus principals inconvenients són que:
  • L'hidrogen no existeix en estat pur, sinó que cal obtenir-lo i el seu procés suposa un alt impacte mediambiental.
  • L'emmagatzematge d'hidrogen necessita molt espai, concretament, tres vegades més de l’utilitzat per a la gasolina o el gasoil. Per tant, disminueix l'habitabilitat del cotxe.
  • Tot i que el temps de recàrrega respecte a un cotxe elèctric és molt superior, al voltant dels cinc minuts, i fàcil, ja que pràcticament és idèntica al proveïment de combustibles tradicionals, no hi ha pràcticament infraestructura de distribució d'hidrogen.
  • El cost de fabricació d'un cotxe d'hidrogen és considerablement més elevat que el d'un automòbil convencional.
Tot i que els cotxes d'hidrogen no estan desenvolupant-se a la mateixa velocitat que altres alternatives, la seva aportació a la mobilitat de baixes emissions és evident, ja que no emet cap substància nociva durant el seu funcionament. A més és fàcil de repostar i ràpid.

La ITV de les furgonetes

02 - 06 - 2022

Si algú et digués "assenyala una furgoneta" probablement sabries fer-ho sense problema. En realitat la majoria de vehicles considerats lleugers (que tenen un pes inferior o igual a 3.500kg) són furgonetes, però ¿la seva periodicitats a l'hora de passar la ITV és sempre la mateixa?

El sistema start-stop del cotxe

05 - 11 - 2020

Com utilitzar correctament el sistema start-stop del vehicle?

Com triar un cotxe familiar

21 - 11 - 2022 Quan arriba un nou membre a la família, sol ser moment de plantejar-se canviar-se de cotxe i deixar de banda aquest model esportiu de tres portes, que t'havia acompanyat fins ara. Ja que, encara que no és impossible, en un cotxe de tres portes no és fàcil ni còmode col·locar una cadira de retenció infantil (SRI) i molt menys als nens.