Els cotxes d'hidrogen

26 - 10 - 2022
És curiós que en més d'una ocasió s'hagi definit al cotxe d'hidrogen o de pila de combustible com el futur de la mobilitat però, en canvi, es parla molt poc d'ell. Mentrestant, l'electrificació dels cotxes segueix el seu curs, tot i que l'autonomia, la dependència de la xarxa de subministrament o els problemes industrials i econòmics que suposen les bateries de gran capacitat frenen la seva implantació massiva a curt termini.

Aprofundim una mica més sobre els cotxes d'hidrogen. Aquests produeixen la seva pròpia electricitat, gràcies a la reacció resultant entre l'oxigen atmosfèric i l'hidrogen, que allibera aigua a l'exterior en forma de vapor. A baixes velocitats, el cotxe es mou obtenint l'energia només de la bateria, però, a la carretera, la pila de combustible aportarà més potència als motors, alhora que anirà recarregant la bateria que també aprofitarà l'electricitat generada a les frenades.

Els vehicles basats en piles de combustible combinen l'autonomia dels cotxes convencionals amb els beneficis recreatius i ambientals de la conducció d'un vehicle elèctric, amb una autonomia que pot arribar als 600 km. Sembla per tant que aquesta generació de potència és neta i d'alta eficiència. No obstant això, poques marques, especialment del mercat japonès, com Toyota o Honda han presentat recentment els seus models.

Això és així perquè a dia d'avui no són viables comercialment. Els seus principals inconvenients són que:
  • L'hidrogen no existeix en estat pur, sinó que cal obtenir-lo i el seu procés suposa un alt impacte mediambiental.
  • L'emmagatzematge d'hidrogen necessita molt espai, concretament, tres vegades més de l’utilitzat per a la gasolina o el gasoil. Per tant, disminueix l'habitabilitat del cotxe.
  • Tot i que el temps de recàrrega respecte a un cotxe elèctric és molt superior, al voltant dels cinc minuts, i fàcil, ja que pràcticament és idèntica al proveïment de combustibles tradicionals, no hi ha pràcticament infraestructura de distribució d'hidrogen.
  • El cost de fabricació d'un cotxe d'hidrogen és considerablement més elevat que el d'un automòbil convencional.
Tot i que els cotxes d'hidrogen no estan desenvolupant-se a la mateixa velocitat que altres alternatives, la seva aportació a la mobilitat de baixes emissions és evident, ja que no emet cap substància nociva durant el seu funcionament. A més és fàcil de repostar i ràpid.

Funció i ús de les llums

19 - 01 - 2022 Potser sembli una evidència, però la gran majoria de conductors no utilitza correctament les llums del seu cotxe. És més, des que les llums de marxa diürna són obligatòries per a tots els vehicles matriculats a partir del 2011 i, la majoria d'ells, porten l'encesa de llums d'encreuament automàtica s'han generat noves situacions una mica problemàtiques.

Conduir un cotxe automàtic

24 - 03 - 2022

Què has de tenir en compte a l'hora de conduir un cotxe automàtic?

Les infraccions més freqüents (i perilloses) amb moto

03 - 11 - 2022
La moto és un vehicle àgil i pràctic si circules per la ciutat i plaent per a aquells que la fan servir per circular per la carretera. Les motos no tenen carrosseria, per aquest motiu és un vehicle que permet gaudir molt de la conducció a aquells que els agrada conduir-la però al mateix temps que es digui que la seva carrosseria és el propi conductor, perquè ofereix escassa protecció.