Reformes: bola d'enganxament

03 - 02 - 2022
Si vols instal·lar una bola d'enganxament al teu vehicle, segur que et venen al cap vàries preguntes: què has de fer per muntar-la, quin termini tens per legalitzar-la a la ITV, quins papers necessites, etc. Però, no et preocupis, t'expliquem el que et fa falta i els passos que has de seguir per posar un enganxi de remolc al teu vehicle.

Instal·lar una bola d'enganxament es considera una reforma, de les més habituals que es tramiten a la ITV, perquè, tal com diu el Manual de Reformes d'Importància, tota modificació, substitució, actuació, incorporació o supressió efectuada en un vehicle, després que s'hagi matriculat, s’ha d'homologar a la ITV. I, en aquest cas, es tracta d'una incorporació.

Dit això, el primer que has de fer és preguntar al taller o al concessionari quines opcions d'enganxament tens per al teu vehicle, ja que estan homologats i dissenyats per a cada model de vehicle. Quan coneguis les opcions, només has de triar la que millor s'adapti a les teves preferències en funció del preu o del tipus de connexió. És important que tinguis present que la bola d'enganxament no ha d'interferir en la visibilitat de la placa de matrícula ni en l'enllumenat o els dispositius de senyalització.

Per legalitzar la bola d'enganxament a la ITV, necessites la següent documentació:
  • Fitxa tècnica i permís de circulació del vehicle.
  • Certificat de taller de la instal·lació del enganxament.
  • Informe de conformitat, el qual sol ser proporcionat pel fabricant del enganxament o pel fabricant del vehicle. També pots sol·licitar-ho a un laboratori oficial de reformes. No obstant, normalment, els tallers s'encarreguen d'això.
  • Les instruccions de muntatge del enganxament.
  • El certificat d'homologació de l'enganxament (CE) o el certificat de fabricació del enganxament (RI), segons el tipus de vehicle o l'homologació d'aquest.
  • Si ets el titular, hauràs de presentar el DNI. Si no ho ets, la persona que es presenti a l'estació d'ITV ha d'anar amb el DNI i una autorització del titular del vehicle per tramitar la reforma. Pots descarregar-te l'autorització per a persones físiques o bé l'autorització per quan el titular és una empresa. 
Des de la instal·lació de l’enganxament, tens un termini de 15 dies per legalitzar-lo. Hauràs de presentar aquests documents a una estació d'ITV i, un cop presentats, et donarem dia i hora per poder realitzar una inspecció tècnica al teu vehicle amb l'enganxi incorporat. No cal que portis el vehicle a l'estació ITV abans del muntatge de l'enganxament. Si el resultat de la inspecció és favorable, se't farà la corresponent anotació a la targeta ITV del vehicle.

Has de saber que la bola d'enganxament sempre ha d'estar present en la Fitxa Tècnica del vehicle, tot i que s'instal·li en el propi concessionari en el moment de la compra del vehicle i t'ho portis nou amb l'enganxi.

Com preparar el cotxe per l'hivern

26 - 11 - 2020

Les condicions climatològiques que porta amb si l'hivern s'han d'afrontar amb precaució i respecte. Per això és recomanable preparar el cotxe per a aquesta estació.

Com fer front a les retencions

28 - 03 - 2022 Si cada dia agafes el cotxe per anar de casa a la feina i de la feina a casa, és probable que et trobis amb retencions a la carretera. I, a vegades, les retencions són més llargues i duradores perquè s'ha produït algun accident de trànsit.

Com superar la ITV de la moto

12 - 11 - 2020 Hi ha certs elements que pots comprovar tu mateix i que poden estalviar-te haver de passar una segona ITV a la teva moto.