Reformes: bola d'enganxament

03 - 02 - 2022
Si vols instal·lar una bola d'enganxament al teu vehicle, segur que et venen al cap vàries preguntes: què has de fer per muntar-la, quin termini tens per legalitzar-la a la ITV, quins papers necessites, etc. Però, no et preocupis, t'expliquem el que et fa falta i els passos que has de seguir per posar un enganxi de remolc al teu vehicle.

Instal·lar una bola d'enganxament es considera una reforma, de les més habituals que es tramiten a la ITV, perquè, tal com diu el Manual de Reformes d'Importància, tota modificació, substitució, actuació, incorporació o supressió efectuada en un vehicle, després que s'hagi matriculat, s’ha d'homologar a la ITV. I, en aquest cas, es tracta d'una incorporació.

Dit això, el primer que has de fer és preguntar al taller o al concessionari quines opcions d'enganxament tens per al teu vehicle, ja que estan homologats i dissenyats per a cada model de vehicle. Quan coneguis les opcions, només has de triar la que millor s'adapti a les teves preferències en funció del preu o del tipus de connexió. És important que tinguis present que la bola d'enganxament no ha d'interferir en la visibilitat de la placa de matrícula ni en l'enllumenat o els dispositius de senyalització.

Per legalitzar la bola d'enganxament a la ITV, necessites la següent documentació:
  • Fitxa tècnica i permís de circulació del vehicle.
  • Certificat de taller de la instal·lació del enganxament.
  • Informe de conformitat, el qual sol ser proporcionat pel fabricant del enganxament o pel fabricant del vehicle. També pots sol·licitar-ho a un laboratori oficial de reformes. No obstant, normalment, els tallers s'encarreguen d'això.
  • Les instruccions de muntatge del enganxament.
  • El certificat d'homologació de l'enganxament (CE) o el certificat de fabricació del enganxament (RI), segons el tipus de vehicle o l'homologació d'aquest.
  • Si ets el titular, hauràs de presentar el DNI. Si no ho ets, la persona que es presenti a l'estació d'ITV ha d'anar amb el DNI i una autorització del titular del vehicle per tramitar la reforma. Pots descarregar-te l'autorització per a persones físiques o bé l'autorització per quan el titular és una empresa. 
Des de la instal·lació de l’enganxament, tens un termini de 15 dies per legalitzar-lo. Hauràs de presentar aquests documents a una estació d'ITV i, un cop presentats, et donarem dia i hora per poder realitzar una inspecció tècnica al teu vehicle amb l'enganxi incorporat. No cal que portis el vehicle a l'estació ITV abans del muntatge de l'enganxament. Si el resultat de la inspecció és favorable, se't farà la corresponent anotació a la targeta ITV del vehicle.

Has de saber que la bola d'enganxament sempre ha d'estar present en la Fitxa Tècnica del vehicle, tot i que s'instal·li en el propi concessionari en el moment de la compra del vehicle i t'ho portis nou amb l'enganxi.

La seguretat dels teus fills al cotxe

02 - 09 - 2021

Què has de tenir en compte per viatjar amb els teus fills en cotxe de manera segura?

La tecnologia a les llums de cotxe

27 - 09 - 2021 La il·luminació és un element de seguretat activa del cotxe, ja que gràcies a ella veus durant la nit i, al mateix temps, els altres conductors et veuen a tu.

Ciclistes i conductors, com portar-se bé?

18 - 10 - 2021 No és cap secret la "mala" relació que hi ha entre conductors i ciclistes, segur que alguna vegada has opinat a favor o en contra d'un o altre. I tot i que entre amics puguem tractar el tema amb cert humor, és un problema perillós, especialment per als ciclistes, ja que el seu propi cos és la seva carrosseria. Un bon començament per relaxar tensions podria ser posar-se al lloc de l'altre, empatitzar.