Enlluernaments: com afrontar-los

16 - 06 - 2022
Els lluminosos dies d'estiu poden produir enlluernaments, una pèrdua momentània de la visió, la qual cosa suposa un perill per a qualsevol conductor. Reaccionar correctament és important per reduir el risc de col·lisió o d'atropellament. En quines situacions és probable que es produeixin els enlluernaments?
  • A la sortida dels túnels o trams foscos similars es produeix un contrast lumínic, sobretot com més prolongat sigui el tram. Davant d’aquestes situacions, es recomana l'ús d'ulleres de sol i/o baixar el para-sol del vehicle.
  • De nit, en condicions de baixa il·luminació, és més probable resultar enlluernat per una llum directa i inesperada d'un altre vehicle en un canvi de rasant, una corba o un gir. En aquestes situacions, eviti mirar la font de llum i, si cal, guia't per la línia de la vora dreta de la calçada.
  • Circular per una carretera fosca de nit comporta fer servir les llums llargues canviant a les curtes si es detecta que ve algun vehicle de cara. Sabies que, si això passa en un revolt, el conductor que circula per l'interior ha de ser el primer a fer el canvi.
  • Els reflexos en façanes, en les llunes d'altres vehicles o dels retrovisors del nostre propi són enlluernaments indirectes. Per evitar la ceguesa sobtada, tingues a mà les ulleres de sol o desplega la visera si és de dia, si es produeixen per les llums d'altres cotxes a la nit, evita mirar fixament la llum.
En qualsevol cas, si un enlluernament t'agafa desprevingut, el primer que has de fer és aixecar el pedal de l'accelerador per disminuir la velocitat. Evita trepitjar el fre bruscament, ja que pots provocar que el vehicle que et precedeix t’agafi encegat també per l'enlluernament. A més, mantingues la trajectòria per no sortir-te del carril, ja que pot haver-hi altres vehicles ocupant la vorera d'emergència o aproximant pel carril contrari.

El sistema start-stop del cotxe

05 - 11 - 2020

Com utilitzar correctament el sistema start-stop del vehicle?

Com és un cotxe elèctric

21 - 01 - 2021

Quines són les peces principals que componen els cotxes elèctrics?

Passar la ITV a la moto, què es revisa?

12 - 05 - 2022

Si vols passar pel taller a que li facin un cop d'ull a la teva moto o fer-li tu mateix una revisió abans de passar la inspecció, t'expliquem alguns dels punts més importants què et revisaran a la ITV de la teva moto