Es pot avançar pel carril de la dreta?

14 - 12 - 2022
Segur que has presenciat aquesta situació diverses vegades en la carretera: conduir en una via de diversos carrils, on els de l'esquerra estan ocupats i els de la dreta gairebé no hi ha ningú. I segur que també has vist a algun conductor avançant pel carril dret.

Tot i que és un fet freqüent, el Reglament General de Circulació el deixa clar: se circularà normalment pel carril situat més a la dreta i, com a norma general, els avançaments han d'efectuar-se per l'esquerra del vehicle que es vol avançar.

No obstant això, l'article 33 del Reglament General de Circulació contempla alguns supòsits en els quals sí que es pot avançar per la dreta en autopista:

  • Com a excepció, i si existeix espai suficient per a això, l'avançament s'efectuarà per la dreta i adoptant les màximes precaucions, quan el conductor del vehicle al qual es pretengui avançar estigui indicant clarament el seu propòsit de canviar de direcció a l'esquerra o parar en aquest costat, així com en les vies amb circulació en tots dos sentits, als tramvies que marxin per la zona central.
  • Sempre que existeixi massa retenció de vehicles en el carril esquerre i els vehicles que l'ocupin romanguin parats en un embús. En aquest cas, els cotxes del carril dret poden avançar la marxa sense que sigui considerat un avançament.
  • Dins de poblat, en vies amb almenys dos carrils en el mateix sentit, sempre que es faci sense posar en perill als altres usuaris.

Més enllà d'aquestes excepcions, avançar per la dreta no sols és il·legal, sinó que també pot implicar una sanció, fins i tot pèrdua de punts si es considera una maniobra perillosa. Així que recorda: circula sempre per la dreta.

Passar la ITV a la moto, què es revisa?

12 - 05 - 2022

Si vols passar pel taller a que li facin un cop d'ull a la teva moto o fer-li tu mateix una revisió abans de passar la inspecció, t'expliquem alguns dels punts més importants què et revisaran a la ITV de la teva moto

La calefacció del cotxe

23 - 12 - 2021

Com funciona la calefacció del cotxe? Consells per utilitzar-la.

Tipus d'efectes en la conducció

04 - 12 - 2020
Efecte acordió, efecte tafaner, efecte submarí, efecte dòmino, efecte rebot... són els noms que reben algunes típiques males pràctiques de conductors que provoquen des de retards fins i tot accidents.