Ciclistes i conductors, com portar-se bé?

18 - 10 - 2021
No és cap secret la "mala" relació que hi ha entre conductors i ciclistes, segur que alguna vegada has opinat a favor o en contra d'un o altre. I tot i que entre amics puguem tractar el tema amb cert humor, és un problema perillós, especialment per als ciclistes, ja que el seu propi cos és la seva carrosseria. Un bon començament per relaxar tensions podria ser posar-se al lloc de l'altre, empatitzar. Però, a més, hi ha unes normes de circulació que cal complir i, fer-ho, és la millor garantia de seguretat i convivència entre tots.

Què han de tenir en compte els ciclistes?

Respectar les normes de circulació: la bicicleta és un vehicle més a la carretera, per tant ha de respectar les normes de circulació com ho fan la resta de conductors: semàfors, passos de vianants, senyals de "STOP"...

Senyalitzar les maniobres: les bicis no porten intermitents, però això no eximeix els ciclistes d'indicar a la resta de conductors dels  moviments que volen fer. Has d'utilitzar els braços: cal estendre el braç cap a la direcció que vagis a girar amb suficient antelació, és essencial!

Utilitza el casc: a la carretera és obligatori, en ciutat només ho és per a menors de 16 anys, encara que és recomanable portar-lo sempre, ja que protegeix d'impactes.

Portar sempre la bici en bon estat: com qualsevol altre vehicle, també s'ha de sotmetre a revisions periòdiques, com engreixar la cadena per evitar trencaments, tensar els canvis i els frens...

Fes-te veure: no només a la nit o en condicions de poca visibilitat, encara que sigui de dia fes servir elements reflectants i d'il·luminació, com una llum blanca frontal, una altra vermella del darrere, una armilla... D'aquesta manera, els conductors podran veure't amb més facilitat i tu també veuràs millor la carretera.

És cert que els ciclistes poden circular en paral·lel en cas de ser dos. Quan siguin més de dos, ho hauran de fer un darrere de l'altre. No obstant això, en cas de circular dos en paral·lel, caldrà deixar de fer-ho sempre que s'obstaculitzi a la resta, hi hagi trànsit, la carretera no tingui voral o les condicions climatològiques siguin adverses.

A més, quan hi hagi carril bici, els ciclistes sempre hauran utilitzar-lo i, en el cas que no el hi hagi i per si hi havia algun dubte, han de circular en el mateix sentit que el trànsit, mai al contrari. I, si hi ha un voral practicable, millor fer-ho per aquí.

Què han de tenir en compte els conductors?

Respectar als ciclistes: encara que circulen a menys velocitat, tenen també dret a fer-ho (menys en autopistes). Així que, arma't de paciència, no facis servir el clàxon ni condueixis de manera que puguin sentir-se pressionats.

Mantén distància de seguretat: quan estiguis darrere d'un o diversos ciclistes, has de guardar distància, encara que pot ser menor que entre cotxes, ja que la velocitat també és inferior: amb 10 metres de distància quan els ciclistes circulin a 30km és suficient.

Avançar amb precaució: quan vagis a avançar a un ciclista, tingues en compte que has de deixar un espai de seguretat lateral de 1,5 metres. Les normes permeten que els conductors sobrepassen una línia contínua per avançar un ciclista. No obstant això, en vies interurbanes d'un carril per sentit, no has de avançar un altre vehicle si pel sentit contrari circula un ciclista.

Finalment, recorda que els ciclistes tenen prioritat de pas respecte als vehicles a motor a les interseccions i en les rotondes, això implica quan el primer d'un grup de ciclistes entra en un encreuament o en una rotonda.

Els defectes que pots evitar abans de passar la ITV

23 - 09 - 2021

Quins defectes pots detectar tu mateix abans de passar la ITV?

Conduir a l'estiu

11 - 01 - 2022 L'estiu sembla la millor època per viatjar per carretera, perquè hi ha més hores de llum i les condicions de la via són més segures. Però també és quan fa més calor fa, el que pot fer augmentar la sensació de cansament i/o patir somnolència.

ITV de vehicles agrícoles

02 - 04 - 2024 Quan pensem en la ITV, solem pensar en la inspecció dels cotxes particulars, però inspeccionem molts altres tipus de vehicles, com ara els vehicles agrícoles, per garantir que també són segurs. Són vehicles de treball sovint amb un ús intensiu en condicions exigents, ja que solen operar en terrenys irregulars i això pot provocar el desgast accelerat de certs components.