Com evitar la son al volant

13 - 05 - 2021
El passat 21 de desembre el Servei Català de Trànsit va organitzar una jornada sobre La seguretat en els desplaçaments per anar i tornar de la feina, on diversos ponents van abordar diferents temes, entre ells el de la somnolència, que causa entre el 20% al 40 % dels accidentes de trànsit. I és que la son és un dels factors que més pot afectar a la teva conducció.

Qualsevol tipus de trajecte que facis amb el cotxe, encara que especialment en els llargs, és important que t'asseguris de fer-ho en les millors condicions. I, si mentre estàs conduint, comences a notar símptomes de cansament, és imprescindible que aparquis el cotxe i descansis.

Tenir son al volant implica un important risc de patir un accident de trànsit, amb tan sols un cop de cap de pocs segons, pot ser que no et doni temps a reaccionar davant d’un imprevist a la carretera. Precisament per aquesta raó, és important descansar bé els dies anteriors a un viatge per carretera. Però, tot fent-ho, la son pot aparèixer, pel cansament físic o bé la monotonia del trajecte. Com evitar fer aquesta becaina?

Avui en dia els cotxes poden incloure dispositius de seguretat pensats per combatre la son, com que vibri el volant, si el cotxe nota que canvies de carril sense haver posat l'intermitent. No obstant això, malgrat tota la tecnologia que pugui tenir el teu cotxe, és recomanable aturar el cotxe cada 200 km o cada 2 hores. Aprofita aquest moment per sortir a estirar les cames, fer una passejada de 30 minuts, refrescar-te la cara i oxigenar-te.

També és convenient prestar atenció al menjar i a la beguda que prenguis abans de posar-te a conduir i durant el trajecte. L'ideal és fer àpats lleugers però nutritius, que no causin pesadesa per evadir aquesta característica nyonya que ens envaeix després d'una gran tiberi. De la mateixa manera, és recomanable mantenir-te ben hidratat durant el trajecte a base d'aigua i refrescos per evitar possibles mals de cap o altres símptomes de deshidratació i fatiga.

Planificar el teu viatge pot ajudar-te a preveure els moments de menys afluència o evitar les hores de més calor o conduir de nit. No oblidis, en la revisió del teu cotxe prèvia al viatge, comprovar que aquest podrà ventilar bé, per tal de combatre símptomes de somnolència.

I tenint en compte tot això, només ens queda desitjar-te bon viatge!

Mites sobre normes de trànsit

30 - 03 - 2022 Sol passar que considerem com a veritats qüestions que s'han popularitzat, però que, malgrat això, no són certes. I, de vegades, poden convertir-se en perilloses creences, com en el cas de les normes de circulació.

Com incorporar-se correctament a l'autopista?

06 - 10 - 2022 Els carrils d'acceleració, com bé indica el seu nom, serveixen per assolir la velocitat adequada de la via a la qual volem incorporar-nos. Però això no vol dir fer-ho sense mirar. De fet, hem d'esperar fins a trobar el moment correcte per incorporar-nos i, llavors sí, accelerar abans d'esgotar tot el tram.

Les avaries del cotxe més cares

19 - 04 - 2022 Tenir un cotxe implica tenir la butxaca preparada davant de qualsevol despesa inesperada que pugui sorgir.