Com funciona l’Assistent de Velocitat Intel•ligent?

23 - 06 - 2022
Ma Dolores Serra

Escrit per Mª Dolores Serra

Directora Tècnica de l'Àrea de Mobilitat d'Espanya de TÜV Rheinland
L'excés de velocitat és una de les principals causes dels accidents de trànsit, d'aquí la importància de complir amb els límits. La inclusió de l'Assistent de Velocitat Intel·ligent és una de les mesures més cridaneres en el seu paper de prevenir els accidents mortals a la carretera.
 
L'Assistent de Velocitat Intel·ligent (o ISA per les seves sigles en anglès Intelligent Speed ​​Assistence), tal com indica el seu nom, gestiona de forma automàtica la velocitat dels cotxes amb l'objectiu d'ajudar els conductors a no sobrepassar els límits de velocitat.
 
Aquest sistema es nodreix amb informació que s'obté a través de GPS i sistemes de reconeixement de senyals. Amb ells obté la ubicació del vehicle i identifica quins són els límits de velocitat màxims fixats en la via per la qual circula. D'aquesta manera, intervé en la conducció per evitar que els conductors sobrepassin la velocitat màxima permesa en qualsevol via. No obstant això, aquest antecedent a la conducció autònoma, la qual encara està en dubte, encara compta amb la possibilitat que el conductor reprengui el control del vehicle.
 
Com funciona l'Auxiliar de Velocitat Intel·ligent?
 
- La funció passiva consisteix a advertir el conductor mitjançant senyals auditives i visuals que està sobrepassant la velocitat màxima. Aquesta funcionalitat és només informativa, per tant l'ISA no intervé activament en la reducció de velocitat, sinó que és el conductor qui decideix disminuir la velocitat el vehicle.
 
- Si l'ISA detecta que s'excedeix la velocitat màxima, el conductor rep un senyal en el panell d'instruments. Si el conductor no atén i segueix prement l'accelerador, l'Auxiliar de Velocitat Intel·ligent augmentarà la pressió sobre el pedal de l'accelerador. D'aquesta manera, el conductor pot circular per sobre de la velocitat màxima, però li resulta més difícil ja que ha d'exercir més pressió sobre l'accelerador.
 
- L'Assistent de Velocitat Intel·ligent també pot intervenir activament en la conducció. Aquest sistema és capaç de reduir la velocitat del vehicle en cas que s'excedeixi el límit permès a la via. Aquesta funció pot ser obligatòria o opcional. En fer-ho opcional, el conductor pot activar i desactivar el sistema de manera manual quan vulgui.
 
Pot ser que molts vegin la seva introducció com una inclusió impertinent en la conducció, però la finalitat és augmentar la seguretat de tots a la carretera.

 

Ma Dolores Serra

Escrit per Mª Dolores Serra

Directora Tècnica de l'Àrea de Mobilitat d'Espanya de TÜV Rheinland
Enginyera industrial especialitzada en Mecànica de Màquines. És la Directora Tècnica de l'Àrea de Mobilitat d'Espanya de TÜV Rheinland, amb més de 20 anys d'experiència al sector de la ITV.

Velocitat segura, què és?

14 - 12 - 2020

La velocitat està directament relacionada en la freqüència i severitat dels accidents. A les carreteres trobem els límits de velocitat, però és aquesta la vertadera velocitat segura?

Cinc consells per a la posada a punt del teu cotxe abans de vacances

14 - 06 - 2021 Recomanacions perquè el nostre vehicle estigui llest i preparat per a acompanyar-nos, amb la màxima seguretat, durant les nostres escapades estiuenques.

Vehicles amb Gas Natural

11 - 11 - 2021

Quins són els avantatges de conduir vehicles de gas? Què has de tenir en compte per passar la ITV?