Conduir a l'estiu

11 - 01 - 2022
L'estiu sembla la millor època per viatjar per carretera, perquè hi ha més hores de llum i les condicions de la via són més segures. Però també és quan fa més calor fa, el que pot fer augmentar la sensació de cansament i/o patir somnolència. També és quan tenen lloc més desplaçaments a la carretera, situació en què és fàcil estressar-se i optar per una conducció agressiva. És per això que cal tenir en compte algunes recomanacions per conduir a l'estiu correctament i sense riscos.

Roba i calçat adequat

És freqüent agafar el cotxe per anar i tornar de la platja o de la piscina, i, en conseqüència, veure a conductors en xancletes o fins i tot sense sabates, així com sense samarreta.

Has de saber que, encara que en el Codi de Circulació de la DGT no es prohibeix específicament conduir sense calçat o amb xancletes, l'article 17.1, diu que "Els conductors hauran d'estar en tot moment en condicions de controlar els seus vehicles" i el 18.1 "El conductor d'un vehicle està obligat a mantenir la seva pròpia llibertat de moviments ". Per tant, anar sense calçat o amb xancletes són circumstàncies que podrien acollir-se a aquesta infracció, pel fet que el peu pot relliscar o el calçat lliscar sobre els pedals del cotxe, posant en perill la teva seguretat. De manera que, si no condueixes amb un calçat adequat, podrien sancionar-te.

Per la seva banda, conduir sense samarreta podria causar-te cremades o rascades en cas de patir un accident, per l'actuació del cinturó de seguretat o del coixí de seguretat. Per això, conduir sense ella podria costar-te una multa.

L'interior del cotxe amb la temperatura apropiada

La majoria de cotxes actuals porten aire condicionat o climatitzador, el qual és recomanable que estigui al voltant d'uns 22º. En el cas de l'aire condicionat, fes-lo servir sempre amb cap, evita posar-ho molt fort i directament a la cara, ja que pot provocar mal de cap i malestar. L'ideal, sobretot si el cotxe ha estat aparcat a ple sol, és baixar les finestretes i posar l'aire condicionat a la vegada, i esperar una estona a que es refresqui l'interior del cotxe.

Si optes per circular amb les finestretes baixades, has de saber que conduir amb el colze fora de la finestreta no està permès, ja que l'article 18 del codi de circulació recull que, tant el conductor com la resta de passatgers, han de mantenir la posició adequada durant el trajecte.

Al volant, ni menjar ni beure

És cert que per conduir cal estar ben hidratat i, si realitzes viatges llargs en l'època de l'any calorosa, probablement necessitis encara més beure i fins i tot menjar. Si t'entra gana o set mentre condueixes, és millor que paris, ja que menjar o beure mentre condueixes pot ser motiu de sanció per deixar de portar les dues mans al volant.

Posada a punt del cotxe

Finalment, però no menys important, és molt recomanable revisar el cotxe de forma completa abans d'emprendre un llarg viatge, com el nivell dels líquids, l'estat dels neumàtics o altres aspectes relacionats amb la seguretat. Si vols, pots demanar hora per passar una ITV voluntària en una de les nostres estacions i així començar les teves vacances amb total tranquil·litat.

Quan cal canviar els pneumàtics?

13 - 05 - 2021

Els pneumàtics cal revisar-los periòdicament causa de la seva importància i, de vegades, canviar-los. Quan cal substituir?

La ITV dels vehicles històrics

25 - 07 - 2022 Un vehicle històric és aquell que compleix uns requisits determinats i el seu propietari ha decidit registrar-lo com a tal. De vegades, ens referim als vehicles històrics com clàssics o de col·lecció de manera indistinta però no sempre són sinònims.

El testimoni MIL a la ITV

17 - 11 - 2021
Quan el testimoni MIL es queda encès de manera esporàdica o fixa al tauler de control del vehicle indica que hi ha alguna fallada en el motor, el que no queda clar és quin tipus avaria hi ha. Sin embargo, si esta luz está encendida en el momento de pasar la ITV, será motivo de rechazo por considerarse un defecto grave, normalmente relacionado con la inyección, la combustión o el sistema de alimentación del vehículo.