Elements reciclables del vehicle

15 - 06 - 2023
Quan un cotxe ja ha passat innombrables ITV, potser ha arribat el moment de donar-li una segona oportunitat, mai més ben dit! I és que gairebé el 90% d'un vehicle és reciclable i és bo que els elements que formen un cotxe es rebutgin correctament per a evitar que suposin un perjudici per al planeta.

Els coneguts popularment com a desballestaments, es diuen en realitat Centres Autoritzats de Tractament (CAT), i d'això s'encarreguen. Un cotxe reuneix unes 4.000 peces que poden ser de fins a 40 materials diferents, entre ells metall, plàstic, els teixits, el cautxú, el vidre… Aquests materials poden reutilitzar-se en la indústria de l'automòbil, revendre's com a components de segona mà convertits en teixits, electrodomèstics, recipients, aïllants i fins a terra tou de parcs infantils.

El primer que es realitza quan un vehicle arriba a un desballestament, és la tasca de descontaminació. Aquesta consisteix a extreure totes les substàncies que puguin resultar nocives per al medi ambient, com els gasos del circuit de l'aire condicionat, el combustible, els olis lubrificants, el líquid hidràulic i la bateria.

Seguidament es realitza el desballestament per a triar el que es pot aprofitar i, el que no, s'envia a la premsadora, que acaba convertint el cotxe en un cub de metall d'aproximadament un metre cúbic. Quins són els elements que es poden reciclar?
  • L'estructura del cotxe (xapa, acer i metalls): es reutilitzarà de nou en la indústria automobilística, ja sigui per a construir noves peces o vehicles, o per al sector de la construcció.
  • Els pneumàtics: si el seu estat ho permet, es recautxutant i tornen a utilitzar-se. Si estan fets malbé, en canvi, es trituren per a convertir-se en un granulat amb múltiples aplicacions: de combustible per a plantes industrials, per a la fabricació de gespa artificial, de mobles, calçat, paviment de carreteres, fins a sòl de seguretat per a parcs infantils, amb efecte amortidor.
  • Finestres i vidres: després d'un procés de trituració, els cristalls del cotxe s'usen en la fabricació de productes de fibra de vidre o com a matèria primera per a fabricar ampolles, nous vidres o ceràmica.
  • Plàstics i elements tèxtils: serveixen com a base per a la fabricació d'aïllants, utilitzats en edificis, o de tornada en la indústria automobilística, com a panells de recobriment interior

Consells per encertar en comprar un cotxe de quilòmetre 0

03 - 03 - 2022

T’expliquem què has de tenir en compte d’un cotxe de Km 0 de cara a passar la ITV.

Com millorar l'autonomia d'un cotxe elèctric

05 - 05 - 2022

A causa del protagonisme que estan adquirint els cotxes sense emissions, et donem alguns consells per allargar la seva autonomia.

Transportar bicis al cotxe

31 - 03 - 2022

Com portar bicicletes al cotxe correctament i de manera segura?