Els amortidors del cotxe

04 - 08 - 2022
Tot i que els amortidors del cotxe ofereixen un major confort en circular amb ell, és un element que va més enllà de la comoditat. Els amortidors estan estrictament relacionats amb la seguretat activa del vehicle, ja que la seva principal funció és mantenir el neumàtic enganxat a terra en tot moment.

Un vehicle sense amortidors, en passar per sobre d'un sot o un ressalt, qualsevol irregularitat, podria rebotar i aixecar les seves rodes amb més facilitat del terra. Encara que aquest fet sigui només durant un segon o menys, és molt perillós, ja que el cotxe no s'està agafant a res i, per tant, no podem dirigir ni frenar.

Uns amortidors en mal estat signifiquen que el cotxe serà menys estable, menys àgil a l'hora de realitzar maniobres i necessitarà més recorregut per frenar. A més, òbviament els sistemes d'ABS i ESP perdran la seva eficàcia.

Com a punt clau per a la seguretat, els amortidors és un dels elements que inspeccionem a la ITV. Però, perquè et facis una idea, cada 20.000 o 30.000 km és recomanable revisar l'estat dels amortidors, més o menys, cada un o dos anys. I, cada 90.000 km pot ser que sigui necessari substituir-los, encara que depèn de cada vehicle, la forma de conduir-lo, el tipus i l’estat de les carreteres per les que sol desplaçar-se...
En qualsevol cas, si detectes alguns dels símptomes que t’esmentem a continuació, molt probablement serà perquè els amortidors del teu vehicle estan en mal estat:
  • Si notes més oscil·lacions, per exemple, que en frenar el morro del cotxe s'inclina una mica més cap a endavant o, de manera anàloga, en accelerar notes que el morro s'eleva.
  • Si disminueix la comoditat i, en conseqüència, notes més les irregularitats amb les que pots trobar-te, com els sots.
  • Si detectes un desgast irregular en els pneumàtics.
  • Si el teu vehicle té pèrdues d'oli.
 De manera que, si perceps algunes d'aquestes senyals o bé a la ITV surts amb un defecte lleu en els amortidors, planteja't portar el teu cotxe al mecànic.

Enlluernaments: com afrontar-los

16 - 06 - 2022

Una pèrdua momentània de la visió, la qual cosa suposa un perill per a qualsevol conductor. Reaccionar correctament és important per reduir el risc de col·lisió o d'atropellament. En quines situacions és probable que es produeixin els enlluernaments?

Canviar les llandes al teu cotxe

04 - 11 - 2021

Si modifiques les llandes del cotxe, ho has de legalitzar a la ITV?

Cotxe nou: ¿gasolina, dièsel, híbrid o elèctric?

16 - 12 - 2021

Quina opció és la més econòmica?