Com saber quins neumàtics triar

29 - 09 - 2022
No hi ha defectes lleus a la ITV quan es parlem de neumàtics: o estan en perfecte estat o no són segurs per a conduir. Per tant, si els pneumàtics estan desgastats o són vells, és imprescindible canviar-los per uns de nous. És així de fàcil. I, si pot ser, de la millor qualitat possible.

Quan cal substituir-los?

D'una banda, els neumàtics caduquen. Per tant, el fabricant pauta la data de caducitat segons la marca i el model del vehicle.

De l'altra, la raó més evident i necessària: el desgast dels neumàtics. En els cotxes, quan el dibuix de la goma té una profunditat inferior a 1.6mm, vol dir que toca canviar-los. El desgast dels neumàtics també pot venir perquè les gomes es veuen quarterades o amb esquerdes, a causa del sol, la humitat o la sal a la carretera a les zones de muntanya.

Tipus de neumàtics

Podem distingir entre tres tipus de neumàtics, segons el tipus de goma d'aquests. A Espanya, els més demandats són els neumàtics d'estiu, pensats per funcionar perfectament a partir dels 7º de temperatura en endavant. No obstant això, no serveixen per al fred extrem i la neu.

Per a aquestes circumstàncies, hi ha els neumàtics d'hivern, ideals per afrontar les condicions fredes de l'hivern sense perdre adherència, gràcies a que la seva estructura és més elàstica i el dibuix del neumàtic més profund i ample.

Finalment, els neumàtics mixtos, també coneguts com all season, són els més versàtils per portar durant tot l'any. No obstant això, amb la calor es desgasten més que els d'estiu i en neu no exclouen portar cadenes com sí que fan els d'hivern.

Depenent d'on visquis i per on sols desplaçar-te, et convindran més un tipus o un altre.

Com llegir l'etiqueta?

Com llegir l'etiqueta neumatics?

Des de fa uns anys, els neumàtics porten un adhesiu que mostra tres informacions: la resistència al rodament, l'adherència sobre les superfícies mullades i el soroll.

La resistència al rodament s'especifica amb lletres, de la A (la més eficient) a la G (la menys eficient). Entre aquestes dues lletres pot haver una diferència de consum de fins a un 7,5% en tota la vida útil del neumàtic. Però també cal tenir en compte que, com menor sigui la resistència al rodament, menor serà l'adherència. Per tant, una lletra serà millor per a tu segons el teu tipus de conducció, més econòmica o més segura.

La segona dada, la capacitat de frenada sobre sòl mullat, també s'especifica amb lletres que van de l'A a la G. Potser t'ajudi a conèixer la seva relació si et diem que, una frenada d'emergència a 80km/h, es realitzarà 18 metres abans si circules amb neumàtics A en comptes de G.

Dit tot això, el preu no ha de ser el factor principal per triar un neumàtic. A l'hora de triar neumàtics, és important decantar-se per marques de confiança, que fabriquen gomes de qualitat i emmagatzemen correctament els neumàtics abans de vendre'ls i triar els més econòmics segons les prestacions més idònies per a tu.Com incorporar-se correctament a l'autopista?

06 - 10 - 2022 Els carrils d'acceleració, com bé indica el seu nom, serveixen per assolir la velocitat adequada de la via a la qual volem incorporar-nos. Però això no vol dir fer-ho sense mirar. De fet, hem d'esperar fins a trobar el moment correcte per incorporar-nos i, llavors sí, accelerar abans d'esgotar tot el tram.

El tacògraf

15 - 12 - 2022
Probablement et sonarà la paraula tacògraf, que fa referència a un aparell que porten els camions per controlar els quilòmetres i parades que realitzen al llarg de les seves rutes. 

Consells per passar menys pel taller

20 - 09 - 2022

Hauries d'evitar determinats costums a l'hora de conduir que poden ser perjudicials per al cotxe. Altrament, hauràs de passar pel taller i segur que el mecànic no tindrà bones notícies per a tu.