La ITV de les furgonetes

02 - 06 - 2022

Si algú et digués "assenyala una furgoneta" probablement sabries fer-ho sense problema. En realitat la majoria de vehicles considerats lleugers (que tenen un pes inferior o igual a 3.500kg) són furgonetes, però ¿la seva periodicitats a l'hora de passar la ITV és sempre la mateixa?

Com vam comentar fa un temps quan vam parlar de la caducitat de les autocaravanes, la periodicitat de la ITV dels vehicles ve determinada per la categoria a la qual pertanyen. En aquesta ocasió, parlem de vehicles que estan dins de la categoria N, la qual es refereix a aquells concebuts i fabricats principalment per al transport de mercaderies, com les furgonetes. El concepte de fabricació del vehicle ve definit pels dos primers números dels quatre que formen la classificació de el vehicle, informació que apareix a la fitxa tècnica del mateix (en les noves, aquesta informació la trobaràs a la casella J).

Així les furgonetes o vehicles lleugers que estan dins de la categoria N són aquells que la seva classificació comença per: 20, 23 o 24. La seva freqüència per passar la ITV és la següent:

  • Fins a 2 anys d'antiguitat »Exempt.
  • De 2 a 6 anys d'antiguitat »Cada 2 anys.
  • De 6 a 10 anys d'antiguitat »Cada any.
  • Més de 10 anys d'antiguitat »Cada 6 mesos.
  •  

Hi ha un tipus de vehicle que és susceptible de confusió, fins al punt que un mateix model de furgoneta pot tenir dues periodicitats diferents. Parlem dels vehicles que pots matricular com a turisme (classificació 1000) o vehicles mixtes destinats a el transport de mercaderies i persones (classificació 3100). La diferència d'aquests últims vehicles respecte als que estrictament pertanyen a la categoria N és que els de la categoria N són només destinats a mercaderies. En canvi els vehicles mixtes tenen seients que pots muntar o desmuntar segons l'ús que vagis a donar-li a el vehicle.

Matricular el vehicle amb qualificació 3100 té certs avantatges fiscals, per la qual cosa, el més habitual és que les furgonetes noves rebin aquesta classificació de vehicle mixt per part de fabricant. Què passa amb aquests vehicles ala hora de passar la ITV? Que respon a la periodicitat dels vehicles de la categoria N i quan el vehicle compleix 10 la inspecció ITV passa a ser semestral.

És en aquest moment quan alguns clients s'estranyen i ens pregunten si es tracta d'un error, a causa que no recorden o no saben que el vehicle, tot i que el facin servir com un turisme, va ser matriculat com a vehicle mixt.

Les avaries dels cotxes híbrids

01 - 12 - 2022 El creixement dels cotxes híbrids està tenint lloc a un ritme molt ràpid. És lògic ja que no tenen problemes amb l'autonomia, com passa amb els vehicles 100% elèctrics, i el seu motor tèrmic alleuja la càrrega de treball del bloc de combustió, el que a priori pot notar-se un estalvi pel que fa a combustible. A més, contamina menys que un vehicle dièsel o gasolina, el que és fantàstic per al medi ambient i per evitar possibles problemes de restriccions de circulació.

Modificar un vehicle mixt a turisme

28 - 01 - 2021

Què s’ha de fer per canviar la categoria d’un vehicle mixt a un turisme?

Els vehicles en mal estat suposen un clar perill per a la seguretat laboral en carretera

04 - 05 - 2021

Les revisions d'ITV, un element clau per al bon funcionament dels camions, remolcs, autobusos i furgonetes i la seva circulació en carretera