La seguretat viària dels nens

19 - 05 - 2022
El paper dels pares, les empreses de transport escolar, les autoritats locals i els educadors és essencial perquè els més petits siguin conscients de la importància de la seguretat viària. Com desenvolupar aquest paper? Et donem alguns consells:

Com a vianants
 • És important conèixer el recorregut, avaluar els riscos i estimar els temps, per anar tranquil·lament i sense presses.
 • Si cal creuar, s'ha de fer pels passos per a vianants, respectant els semàfors i recordant la tècnica de mirar abans de creuar: primer a l'esquerra, després a la dreta i de nou a l'esquerra, assegurant-nos que no ve cap cotxe .
 • Caminar sempre per la vorera, i si no hi ha vorera, caminar al llarg de la vora de la carretera utilitzant, si és possible, elements que ens facin ser visibles a distància.
Abans que comencin a anar sols, és recomanable haver-los advertit prèviament dels punts perillosos i fins i tot acompanyar-los uns passos enrere per verificar que han après les indicacions.

En bici
 • És obligatori que els nens i els adolescents portin sempre casc fins als 16 anys, tant per ciutat com per fora.
 • Amb bicicleta, igual que amb qualsevol altre vehicle, cal senyalitzar les maniobres realitzaràs.
 • És recomanable que els adults facin el recorregut de forma prèvia amb els menors, per identificar els punts perillosos, les cruïlles i passos de vianants i les zones en què han de baixar de la bicicleta.
El cotxe
 • Per curt que sigui el trajecte, els nens que facin menys de 1,35 metres han d'anar darrere en les cadires de retenció infantil i cordats amb el cinturó de seguretat.
 • A partir d'1,35 metres, el menor no està obligat a viatjar utilitzant SRI, encara que és recomanable que segueixi fent-ho fins arribar a fer 1,5m. En aquest cas, poden viatjar tant davant com darrere del cotxe però sempre amb el cinturó de seguretat.
 • Les motxilles lleugeres poden anar en el buit dels peus. Si són pesades, és aconsellable dur-les al maleter, perquè en cas d'accident pot ser perillós.
Les presses del matí i els nens no solen barrejar-se bé. Una manera de tranquil·litzar-los al cotxe és tenir música que els agradin.

En moto
 • A partir dels 7 anys els nens poden ser passatgers d'una moto, sempre que el conductor sigui algun dels seus pares, el seu tutor legal o majors d'edat autoritzats.
 • El casc és un element obligatori que s'ha de dur sempre. El menor, ha d'usar un casc propi, que s'adapti a la mida del seu cap.
A més, és important tenir en compte que les escoles han de ser zones segures. És l'espai en el qual es concentren pares, nens i vehicles en determinats moments. Per això és recomanable que disposin d'una senyalització clara que delimiti les àrees i eviti riscos. També ajuda comptar amb la presència de la policia local per regular el trànsit i faci respectar les zones d'aparcament exterior i els passos de vianants.

Com col·locar correctament els retrovisors del cotxe

27 - 10 - 2021 T'ha passat alguna vegada que, anant en cotxe, de sobte, et sorprèn una moto just al costat que no havies vist o, pitjor encara, en canviar de carril has hagut de rectificar i quedar-te al que estaves perquè ha aparegut un cotxe que no t'esperaves? Si la resposta és sí, potser és perquè no tenies ben col·locats els retrovisors del cotxe.

Què no et cobreix l'assegurança?

10 - 02 - 2022 Sabies que les assegurances a tot risc no ho cobreixen tot? Sigui quina sigui la teva assegurança de cotxe, aquestes circumstàncies no estaran cobertes.

Tipus d'efectes en la conducció

04 - 12 - 2020
Efecte acordió, efecte tafaner, efecte submarí, efecte dòmino, efecte rebot... són els noms que reben algunes típiques males pràctiques de conductors que provoquen des de retards fins i tot accidents.