La seguretat viària dels nens

19 - 05 - 2022
El paper dels pares, les empreses de transport escolar, les autoritats locals i els educadors és essencial perquè els més petits siguin conscients de la importància de la seguretat viària. Com desenvolupar aquest paper? Et donem alguns consells:

Com a vianants
 • És important conèixer el recorregut, avaluar els riscos i estimar els temps, per anar tranquil·lament i sense presses.
 • Si cal creuar, s'ha de fer pels passos per a vianants, respectant els semàfors i recordant la tècnica de mirar abans de creuar: primer a l'esquerra, després a la dreta i de nou a l'esquerra, assegurant-nos que no ve cap cotxe .
 • Caminar sempre per la vorera, i si no hi ha vorera, caminar al llarg de la vora de la carretera utilitzant, si és possible, elements que ens facin ser visibles a distància.
Abans que comencin a anar sols, és recomanable haver-los advertit prèviament dels punts perillosos i fins i tot acompanyar-los uns passos enrere per verificar que han après les indicacions.

En bici
 • És obligatori que els nens i els adolescents portin sempre casc fins als 16 anys, tant per ciutat com per fora.
 • Amb bicicleta, igual que amb qualsevol altre vehicle, cal senyalitzar les maniobres realitzaràs.
 • És recomanable que els adults facin el recorregut de forma prèvia amb els menors, per identificar els punts perillosos, les cruïlles i passos de vianants i les zones en què han de baixar de la bicicleta.
El cotxe
 • Per curt que sigui el trajecte, els nens que facin menys de 1,35 metres han d'anar darrere en les cadires de retenció infantil i cordats amb el cinturó de seguretat.
 • A partir d'1,35 metres, el menor no està obligat a viatjar utilitzant SRI, encara que és recomanable que segueixi fent-ho fins arribar a fer 1,5m. En aquest cas, poden viatjar tant davant com darrere del cotxe però sempre amb el cinturó de seguretat.
 • Les motxilles lleugeres poden anar en el buit dels peus. Si són pesades, és aconsellable dur-les al maleter, perquè en cas d'accident pot ser perillós.
Les presses del matí i els nens no solen barrejar-se bé. Una manera de tranquil·litzar-los al cotxe és tenir música que els agradin.

En moto
 • A partir dels 7 anys els nens poden ser passatgers d'una moto, sempre que el conductor sigui algun dels seus pares, el seu tutor legal o majors d'edat autoritzats.
 • El casc és un element obligatori que s'ha de dur sempre. El menor, ha d'usar un casc propi, que s'adapti a la mida del seu cap.
A més, és important tenir en compte que les escoles han de ser zones segures. És l'espai en el qual es concentren pares, nens i vehicles en determinats moments. Per això és recomanable que disposin d'una senyalització clara que delimiti les àrees i eviti riscos. També ajuda comptar amb la presència de la policia local per regular el trànsit i faci respectar les zones d'aparcament exterior i els passos de vianants.

Com funciona el ESP?

20 - 05 - 2021

Parlem del control electrònic d'estabilitat del cotxe.

Consells per encertar en comprar un cotxe de quilòmetre 0

03 - 03 - 2022

T’expliquem què has de tenir en compte d’un cotxe de Km 0 de cara a passar la ITV.

Cadenes, fundes i neumàtics d'hivern

14 - 01 - 2021

Quina és la millor opció?