Sistema de frens

27 - 06 - 2024

Escrit per Jasmina Vilaespasa

Responsable de Comunicació i Màrqueting d'ITV a TÜV Rheinland

El sistema de frens és un dels més importants que incorpora un vehicle. Ha de permetre controlar el moviment del vehicle i aturar-lo de manera segura, ràpida i eficaç, sigui quina sigui la velocitat i la càrrega, i en qualsevol pendent ascendent o descendent en què es trobi el vehicle. Del seu bon funcionament depèn que, en situacions límit, la resposta sigui la que ens salvi d'un accident. Com evitar problemes en els frens?

  • Realitzant una revisió del sistema de frens o dels seus elements cada cert temps.
  • Consulta al manual del vehicle on es troba el dipòsit del líquid de frens per comprovar-ne el nivell.
  • Comprovar els testimonis del tauler de comandament i visualment, si és possible, l'estat de pastilles, sabates, discos de fre i tambors.

Característiques i conseqüències del sistema de frens

Eficàcia: depenent de l'estat dels pneumàtics i el pes del vehicle, el sistema de frens tindrà un rendiment determinat. Si l'eficàcia no és suficient, els frens no estaran en condicions d'aturar el vehicle com haurien. Això pot provocar que la distància de frenada augmenti, amb el risc de provocar un accident.

Desequilibri: un defecte habitual és que, a les rodes del mateix eix, una freni més que l'altra. Si la diferència és petita, el vehicle no se'n veurà afectat. Però amb diferències importants (superiors al 30%), poden ocasionar una desviació lateral del vehicle amb la corresponent pèrdua del control de la direcció i del vehicle en una frenada.

A la ITV precisament revisem aquests dos punts: l'eficàcia de frenada i si els frens d'un mateix eix presenten desequilibri. Perquè són punts clau per a la seguretat a la carretera.

 

Escrit per Jasmina Vilaespasa

Responsable de Comunicació i Màrqueting d'ITV a TÜV Rheinland
Llicenciada en periodisme i especialitzada en l'àmbit del marketing online des de fa més de 12 anys. Actualment, responsable de Comunicació i Màrketing d'ITV a TÜV Rheinland.

Com fer front a les retencions

28 - 03 - 2022 Si cada dia agafes el cotxe per anar de casa a la feina i de la feina a casa, és probable que et trobis amb retencions a la carretera. I, a vegades, les retencions són més llargues i duradores perquè s'ha produït algun accident de trànsit.

Mantenir la teva moto en forma

01 - 10 - 2021

Quins punts has de tenir en compte per mantenir la teva moto en perfecte estat?

“Mi DGT”, l'app de la Direcció General de Trànsit

11 - 02 - 2021

“Mi DGT” és l'app que la Direcció General de Trànsit ha creat amb la intenció de ser un recurs útil per a tots els conductors, especialment per als més despistats.