Quin tipus de carnet per moto necessites?

15 - 04 - 2021
Viure a una ciutat pot motivar comprar-se una moto per esquivar el trànsit en els desplaçaments o trobar aparcament amb facilitat. Però, conduir una moto, també pot ser un plaer, una passió. En qualsevol cas, si estàs pensant en conduir una, hauràs de triar el model, la cilindrara i quin permís de conducció necessites. En relació al carnet ha variat sensiblement al llarg dels últims anys, per això farem un resum dels diferents tipus de carnet de moto.

Carnet AM

És l'equivalent a la llicència de ciclomotor que existia antigament. Permet conduir ciclomotors de 2 o 3 rodes i quadricicles lleugers, sempre que tinguis una edat mínima de 15 anys. Amb aquest carnet es permet al menor d'edat portar passatger, a diferència de fa uns anys que fins a complir els 18 no es podia.

Per obtenir aquest carnet cal superar un examen teòric específic de ciclomotor format per 20 preguntes i una prova de maniobres en un circuit tancat que consisteix a sortejar una sèrie d'obstacles a diferents velocitats.

Carnet A1

L'edat mínima per poder obtenir el carnet A1 de moto és 16 anys. Permet conduir motos de fins a 125cc i 11Kw de potència, així com tricicles amb una potència de 15Kw com a màxim.

Cal superar el mateix examen teòric que per al carnet de cotxe (B), tot i que, si tens el carnet B no cal presentar-se de nou. Sí és obligatori superar dos exàmens pràctics: un en un circuit tancat i un altre de circulació, llevat que hagin passat 3 anys des que et vas treure el B. En aquest cas, automàticament podràs circular amb motos de 125cc sense necessitat de realitzar els exàmens pràctics.

Carnet A2

Aquest carnet és relativament nou, ja que es va implantar el 2010 per tenir un graó intermedi entre el permís A1 i el A. Només es pot accedir a aquest permís si tens 18 anys d'edat.

Amb el carnet A2 podràs conduir motos amb una potència màxima de 35Kw (48CV). Has de saber que, si la teva intenció és comprar una moto amb més potència, per després instal·lar-li un kit de limitació de motos, aquesta no pot excedir els 96 CV.

Per aprovar aquest carnet necessites haver superat l'examen teòric comú (no caldrà si tens el permís B de conduir), el teòric específic de moto, i dos exàmens pràctics: el de circuit tancat i el de circulació en vies obertes al trànsit.

Carnet A

És el rei dels carnets de moto i probablement el més desitjat pels amants d'aquest vehicle, ja que no hi ha límit de potència. Els seus requisits són tenir el carnet A2 per un període mínim de 2 anys i aprovar els cursos teòrics i pràctics específics d'aquest permís.

La caducitat de la ITV

04 - 03 - 2021

Com saber quan caduca la ITV? Hi ha un marge de dies per circular amb l'ITV caducada?

Cadenes, fundes i neumàtics d'hivern

14 - 01 - 2021

Quina és la millor opció?

Les ITV de Certio ja són blau TÜV Rheinland

09 - 02 - 2023

Després de la compra Certio, les estacionis ITV de Catalunya ja han perdut el seu característic color verd i ja han canviat la imatge al blau corporatiu de TÜV Rheinland.