Quins elements del cotxe podrien desaparèixer?

18 - 10 - 2022

Escrit per Jasmina Vilaespasa

Responsable de Comunicació i Màrqueting d'ITV a TÜV Rheinland
Els cotxes que surten ara al mercat són cada vegada més nous. La simplicitat s'apodera del disseny, les càmeres, les grans pantalles i les opcions digitals són els protagonistes de cotxes pel seu afany en incorporar millors tecnologies, enfocades a respondre a les nostres necessitats actuals i futures.

El fre de mà: ja són molts cotxes els que no incorporen la tradicional palanca del fre de mà. Ara aquest element s'activa amb un botó. Els més despistats podrien témer aquesta nova tecnologia, però està tot pensat ja que sol activar-se de forma automàtica en treure el contacte i, en molts casos, el cotxe compta amb assistència d'arrencada en pendents.

La clau: una cosa tan essencial com la clau per conduir el cotxe pot ser que ja no ho sigui tant. No és que el cotxe es quedi obert, sinó que existiran altres formes d'obrir-lo i controlar-lo, per exemple des del mòbil. De moment, el que es veu són botons d'arrencada en lloc de ranures per ficar la clau.

Palanca de canvis: cada vegada és més freqüent veure cotxes amb canvi automàtic i els elèctrics són automàtics sense excepció. Aquests només tenen una marxa i lliuren la seva potència completa des del primer moment, de manera que la palanca de canvis està condemnada a desaparèixer, tal com la coneixem. No obstant això, és probable que segueixi havent-hi un selector per intercanviar entredirecta, neutral i marxa enrere.

Pedals: l'embragatge ja ha desaparegut en tots aquells cotxes automàtics. Ara la disputa està entre el pedal d'acceleració i el de frenada. Desapareixeran? És probable que acabin evolucionant a una solució similar a la qual ha emprat Nissan, l'e-Pedal que accelera el cotxe al pressionar i el frena en deixar-lo anar, aprofitant així el sistema de frenada regenerativa.

Els botons: sembla que els botons dels cotxes s'estan substituint per pantalles, és a dir, com més gran sigui la pantalla i menys botons disponibles hi hagi, més modern serà el cotxe. A més, és molt possible que els botons acabin evolucionant en assistents de veu, l'alternativa més segura.

Tub d'escapament: si la tendència és anar cap als cotxes elèctrics no hi haurà emissions d'expulsar. Per tant, els tubs d'escapament desapareixeran, almenys pel que fa a la seva funcionalitat. Potser algunes marques el mantinguin amb finalitat estètica.

La tapa del dipòsit de combustible: no hi haurà dipòsit que omplir, així que serà innecessària una tapa que ho cobreixi. Això sí, serà reemplaçada per una presa de càrrega.

És evident que davant dels canvis que està patint el sector de l'automoció, les proves i punts a inspeccionar a la ITV evolucionin, adaptant-nos a les noves necessitats i d'aquesta manera poder seguir garantint els mínims en quant a seguretat viària i respecte al medi ambient com hem estat fent fins ara.

Escrit per Jasmina Vilaespasa

Responsable de Comunicació i Màrqueting d'ITV a TÜV Rheinland
Llicenciada en periodisme i especialitzada en l'àmbit del marketing online des de fa més de 12 anys. Actualment, responsable de Comunicació i Màrketing d'ITV a TÜV Rheinland.

Es pot avançar pel carril de la dreta?

14 - 12 - 2022 Segur que has presenciat aquesta situació diverses vegades en la carretera: conduir en una via de diversos carrils, on els de l'esquerra estan ocupats i els de la dreta gairebé no hi ha ningú. I segur que també has vist a algun conductor avançant pel carril dret.

Què significa un defecte lleu a la ITV?

25 - 02 - 2021

Per què és recomanable reparar com més aviat un defecte lleu trobat a la ITV?

“Mi DGT”, l'app de la Direcció General de Trànsit

11 - 02 - 2021

“Mi DGT” és l'app que la Direcció General de Trànsit ha creat amb la intenció de ser un recurs útil per a tots els conductors, especialment per als més despistats.