Sistemes per dur a la teva mascota al cotxe

28 - 03 - 2022
Rodrigo Radovan

Escrit per Rodrigo Radovan

Director de l'Àrea de Mobilitat d'Espanya de TÜV Rheinland
Si tens un gos o un gat, o qualsevol altre animal de companyia, segur que consideres que la teva mascota és un membre més de la família. Per aquesta raó, és lògic que vulguis que t'acompanyi en els teus viatges. Però per fer-ho d'una forma segura, t’explicarem els sistemes que existeixen per portar a les mascotes al cotxe i també l'eficàcia de cada un d'ells.

1. Animal solt: tenir l'animal a la safata del darrere, darrere del conductor o al seient de davant és l'escenari menys segur, ja que, en cas d'accident, sortiria disparat contra el reposacaps del conductor o podria travessar el vidre, causant-li lesions molt greus, fins i tot mortals.

2. Arnés d'un sol enganxament: consisteix en un arnès unit a una corretja amb un mosquetó en un extrem que s'enganxa al cinturó de seguretat del vehicle. Tampoc és un sistema segur, ja que, en cas de col·lisió, la sivella de l'arnés pot trencar-se, el gos xocar contra el respatller del seient, provocant greus lesions a la columna del conductor i lesions greus i / o mortals a l'animal.

3. Arnés amb dos enganxalls: aquest tipus d'arnès resta subjecte mitjançant una llengüeta o similar al propi cinturó del cotxe, tenint en compte que, com més curt sigui el sistema d'unió més segur serà. Per tant, en cas d'haver de fer una frenada, el cinturó es bloquejaria i impediria el cop de l'animal al seient del conductor. Aquest sistema és sobretot recomanable per a gossos mitjans i grans.

4. En transportí, subjecte amb el cinturó de seguretat: aquest sistema és molt poc segur, ja que, en la majoria dels crash-test, el transportí destrossa els punts de subjecció del cinturó i, a més, pot trencar-se la part superior del mateix transportí. Com a conseqüència, l'animal pot patir greus lesions.

5. En transportí, col·locat al terra del vehicle: Els transportins petits, ideals per a gats o gossos de raça petita, encaixen bé a terra. A més, com tenen poc espai, en cas de col·lisió l'impacte és absorbit aviat i amb prou feines es deforma el transportí, fent que, si l'animal pateix lesions, aquestes siguin lleus.

6. Cistella de transport al maleter: quan l'animal és gran i, per tant el transportí també, l'ideal és col·locar-lo al maleter en posició transversal a la direcció de la marxa, per evitar que els ocupants de les places del darrere pateixin lesions, si hagués col·lisió.

7. Reixeta divisòria: una reixa col·locada de manera que separi la cabina del maleter, permet que la mascota es pugui moure lliurement, tot i que, en cas d'accident i segons la posició de l'animal en aquest moment, pot patir lesions molt greu.

Tenint en compte tots els sistemes, quin és el millor i més idoni per portar la teva mascota al cotxe? La conclusió és que, si la mascota és petita, el millor és portar-la en un transportí al terra del vehicle. Si la mascota és gran, la millor opció serà que vagi en un transportí al maleter, en posició transversal a la direcció de la marxa.
Rodrigo Radovan

Escrit per Rodrigo Radovan

Director de l'Àrea de Mobilitat d'Espanya de TÜV Rheinland
Enginyer en organització industrial. És el Director de l'Àrea de Mobilitat d'Espanya de TÜV Rheinland, amb més de 25 anys d'experiència al sector de la Inspecció, Certificació i Assaig (sector TIC).

Cinc trucs per mantenir el teu coche a resguard de la calor sofocant de l'estiu

16 - 07 - 2021

Senzills trucs perquè el teu vehicle estigui sempre llest per a ser usat a l'estiu, evitant que la temperatura del seu interior sigui insuportable i el volant pugui fins i tot cremar-te a les mans.

Què és i per a què serveix la Carta Verda?

07 - 07 - 2022 Si estàs pensant en fer un viatge en cotxe fora d'Espanya, això t'interessa. La Carta Verda és un certificat internacional de l’assegurança que acredita que un conductor està assegurat en un país adherit a aquest sistema.

Què significa un defecte lleu a la ITV?

25 - 02 - 2021

Per què és recomanable reparar com més aviat un defecte lleu trobat a la ITV?