Com és un cotxe elèctric

21 - 01 - 2021
Tot i que no tothom té nocions de mecànica, hi ha certs coneixements generals que a la majoria de persones que tenen cotxe els sonen. Des de fa un temps i cada vegada amb més freqüència veiem per ciutats i carreteres els vehicles elèctrics. Què saps d'ells?

Els cotxes elèctrics es mouen gràcies a un o més motors elèctrics que s'alimenten de l'energia que s'emmagatzema en una bateria recarregable. Aquestes bateries es recarreguen endollant el cotxe a una presa de corrent elèctric. De fet, si estàs interessat en fer-te amb un vehicle elèctric, t'expliquem com instal·lar un punt de càrrega en el teu garatge.

Fet aquest breu resum sobre com funciona el cotxe elèctric, desglossem les seves entranyes, centrant-nos en els seus tres elements principals i diferenciadors amb els seus homòlegs de combustió: el motor, les bateries i els transformadors.

1. El motor: és qui transforma l'energia elèctrica en energia mecànica que és la que mou el cotxe. També fa el procés contrari: transforma el moviment en electricitat gràcies a l'inversor que recupera l'energia elèctrica procedent de sistema de frenada.
El motor elèctric es compon de les següents peces:
  • El carregador: és l'element encarregat d'absorbir l'electricitat de la presa d'alimentació i de transformar-la en corrent continua per a ser emmagatzemada a la bateria.
  • L'inversor: és qui pròpiament transforma la corrent continua -subministrada pel connector- en corrent alterna, que és la que utilitzarà el motor, entre d'altres aparells electrònics com l'equip de música, el sistema d'il·luminació, la presa de 12 volts que s'inclou dins el cotxe o els elements de el quadre de comandament.
  • El controlador: regula l'entrada d'energia a la bateria, permetent així una adequada recàrrega de la mateixa i evitant el seu deteriorament. S'encarreguen de que el funcionament sigui eficaç i segur.
2. Les bateries: són un element clau per a l'autonomia del vehicle, perquè són les encarregades d'emmagatzemar l'energia que arriba des del carregador. Com més capacitat tingui, més quilòmetres podrà recórrer amb cada recàrrega.

3. Els transformadors: són els encarregats de transformar la corrent alterna que arriba des de la xarxa elèctrica en corrent continua que és la que s'emmagatzema en les bateries.

Fins aquí les principals característiques que diferencien els cotxes elèctrics dels de combustió.

Cinc consells per a la posada a punt del teu cotxe abans de vacances

14 - 06 - 2021 Recomanacions perquè el nostre vehicle estigui llest i preparat per a acompanyar-nos, amb la màxima seguretat, durant les nostres escapades estiuenques.

La caducitat de les autocaravanes per a la ITV

29 - 09 - 2022 Des que es va aprovar el Reial Decret 920/2017 pel qual es regula la inspecció tècnica de vehicles, la periodicitat d'alguns vehicles s'ha vist modificada. Potser el que més s'ha vist afectat o el que major desconcert ha causat entre els usuaris d'aquest tipus de vehicles ha estat el de les autocaravanes.

Reformes en vehicles

02 - 12 - 2021

Quins passos has de seguir si fas alguna modificació al teu vehicle?