Tipus de radars

24 - 11 - 2021

Quins tipus de radars hi ha? Te'ls expliquem a continuació:

Els considerats radars pròpiament dits operen sota el principi de Doppler. Consisteix en què una antena emet un senyal amb una longitud d'ona determinada, aquesta rebota contra el vehicle en moviment i torna a l'antena. La variació produïda en la freqüència de l'ona, permet a l'equip calcular la velocitat del vehicle en aquest instant.

Després hi ha els radars làser, els quals disparen feixos de llum a la calçada i, quan un vehicle en moviment els interromp, el dispositiu mesura el temps entre els successius talls i calcula la seva velocitat.

Ambdues tecnologies són automàtiques, és a dir, no necessiten d'operador, poden controlar diversos carrils en un mateix sentit de circulació i els pots trobar en pòrtics (normalment on hi ha els panells informatius), en pals o bé en cabines laterals.

Els radars de tram

Els radars de tram consten de dues càmeres de visió artificial amb sincronisme horari, que estan situades en els dos extrems d'un tram de carretera de diversos quilòmetres. Una càmera amb il·luminació làser situada al primer panell (una per cada carril) grava la matrícula i l'hora a la qual passen els vehicles. Una altra càmera amb el mateix sistema bessó instal·lada al final del tram torna a reconèixer les matrícules que van passar pel primer punt.

Aquest sistema calcula el temps en què el vehicle recorre el tram i esbrina la velocitat mitjana, no la velocitat puntual.

Radars en vehicles o en trípode

Els radars instal·lats en vehicles són operats per agents de la Guàrdia Civil, dels Mossos d'Esquadra o de les policies locals i poden estar instal·lats tant en estàtic com en moviment. Aquests últims són els popularment coneguts com radars mòbils.

Per la seva banda, els trípodes són estàtics i operats per agents. Normalment se situen al marge de la via.

Drons

A més d'aquests sistemes, ja es comença a vigilar el trànsit a través de drones i part d'aquesta vigilància passa per garantir que es respectin els límits de velocitat però també el trànsit en general, com per exemple que no es facin avançaments on no s'han de fer. El dron sobrevola la zona vigilada equipat amb una càmera d'alta definició, l'operador del dron rep les imatges en una pantalla acoblada als comandaments de control i les transmet a l'instant. Les infraccions registrades poden ser utilitzades per tramitar denúncies.

I ara, la gran pregunta és legal avisar dels radars? Recentment Google Maps ha introduït avisos de la presència de radars. Avisar de la ubicació exacta d'un radar fix o de tram està totalment permès. De fet, és una informació pública que la pròpia DGT té al seu web.

Per contra, no són legals els detectors que rastreja i localitza els radars propers ni tampoc els inhibidors que anul·len el funcionament dels radars.

La ITV dels vehicles històrics

25 - 07 - 2022 Un vehicle històric és aquell que compleix uns requisits determinats i el seu propietari ha decidit registrar-lo com a tal. De vegades, ens referim als vehicles històrics com clàssics o de col·lecció de manera indistinta però no sempre són sinònims.

Com actuar quan s'acosta una ambulància

03 - 11 - 2022 Per a una ambulància cada minut compte i guanyar temps gràcies a la bona actitud dels conductors en les vies pot ajudar a salvar vides. Segur que en algun moment t'has trobat en aquesta situació mentre estàs en un embús, potser el moment més caòtic perquè es produeixi una emergència.

Retencions, com actuar?

13 - 04 - 2022

Segur que en alguna ocasió t'has trobat amb alguna retenció, fins i tot pot ser que t'hagi sorprès de forma inesperada.