Tracció posterior o davantera?

15 - 04 - 2021
La tracció és l'element del vehicle que realitza la transmissió de les voltes del motor als pneumàtics. Amb la creixent moda dels SUV i els tot terrenys la tracció de les 4 rodes o tracció total, característica dels tradicionals 4x4 (de fet, d'aquí el seu nom), s'ha popularitzat, encara que en la majoria dels casos no acaba de ser el que mecànicament s'entén per tracció total. D'això ja en parlarem més endavant, en aquesta ocasió parlarem de les diferències entre la tracció davantera i la tracció posterior. Quina és millor?

Tracció davantera en vehicles

Avantatges
  • Els cotxes de tracció davantera solen ser més senzills a nivell de fabricació, ja que l'eix motriu i l'eix directriu coincideixen. Això es tradueix en un cotxe més econòmic a l'hora de produir-lo i pesa menys, per tant el consum també és menor.
  • Gràcies a que l'eix motriu i el directriu coincideixen, solen ser cotxes una mica més intuïtius de conduir sobretot davant d'una pèrdua d'adherència en un revolt. Si passa, el cotxe s'anirà pel "morro" (aquest efecte es diu subviratge) i seria suficient amb deixar d’accelerar o inclús frenar per tornar a recuperar el control.
Desavantatges
  • Com la major part del pes del vehicle recau sobre el primer, els pneumàtics davanters es desgasten més ràpid que els del darrere, ja que aquest s'encarrega de transmetre la força motor a terra, de la direcció del cotxe i de suportar la major part del esforç de les frenades.
  • En acceleracions més violentes solen presentar problemes de tracció. Aquest fet és degut a la transferència de càrrega, ja que en una acceleració forta, el primer eix tendeix a aixecar-se, el que provoca la pèrdua d'adherència.
Tracció posterior en vehicles

Avantatges
  • La major avantatge de la tracció posterior és que permet repartir millor el pes entre els dos eixos.
  • Com separa l'efecte de direcció del de tracció, presenten millor comportament en les acceleracions, ja que recau més pes en l'eix posterior, que és el que transmet la potència a terra i, per tant, millora la tracció en aquest sentit.
Desavantatges
  • Solen ser més cars, que els vehicles de tracció davantera, ja que costa més obtenir una suspensió del darrere de qualitat.
  • Solen ser més complicats de conduir per mans inexpertes que els vehicles de tracció davantera, perquè, si es perd l'adherència per l'eix del darrere, el cotxe pot derrapar (el que també es coneix com subviratge) i per reconduir el cotxe caldrà fer la maniobra de contra-volant o és probable acabar fent una virolla. No obstant això, amb els sistemes actuals d'ajuda a la conducció aquest problema s'ha minimitzat molt.

Quina és millor? Antigament, sí que la tracció davantera era potser una mica més segura perquè és més senzilla de controlar i, en conseqüència, era millor deixar la tracció posterior per a aquells que dominen l'art de conduir. Però amb els actuals sistema d'ajuda a la conducció, com la direcció assistida o el control d'estabilitat, els dos sistemes són bastants fiables.

El sistema start-stop del cotxe

05 - 11 - 2020

Com utilitzar correctament el sistema start-stop del vehicle?

Mesurar la pressió dels neumàtics

16 - 09 - 2021

Com mesurar i ajustar la pressió dels neumàtics del teu vehicle?

Com realitzar un canvi de titularitat d'un vehicle

13 - 10 - 2022
Si compres un cotxe a un amic, un familiar o a un particular de segona mà, hi ha una sèrie de tràmits a fer perquè el cotxe acabi estant al teu nom a la Prefectura Provincial de Trànsit. Quina documentació necessites?