Velocitat segura, què és?

14 - 12 - 2020
Rodrigo Radovan

Escrit per Rodrigo Radovan

Director de l'Àrea de Mobilitat d'Espanya de TÜV Rheinland
Fa aproximadament un any es va modificar el límit de velocitat en totes les carreteres convencionals d'Espanya: va passar dels 100km/h als 90km/h. Aquest canvi va venir motivat per nombrosos estudis internacionals que confirmen que rebaixar la velocitat redueix el nombre d'accidents i morts i la gravetat dels ferits.

Un informe elaborat per l'Observatori de la Seguretat Viària de la DGT relata que en les carreteres convencionals es donen el 75% dels accidents amb víctimes i la velocitat inadequada és la causa recurrent en el 20%. Aquest percentatge augmenta al 37% si parlem d'accidents mortals en vies interurbanes.

La velocitat està directament relacionada en la freqüència i severitat dels accidents. Per exemple, davant una frenada instantània podria causar greus lesions, ja que la distància de frenat depèn de la velocitat: a major velocitat, major distància de per a detenir-se. La reducció del límit de velocitat, a penes fa augmentar el temps mitjà del viatge entre 15 i 20 minutos.

No obstant això, la velocitat que marquen els senyals de limitació de les carreteres i que suposa la velocitat legal no té per què ser la velocitat segura. La velocitat segura és aquella que cerciora que, en cas d'accident, la probabilitat de lesions no superi un determinat llindar. Però, al cap i a la fi, la velocitat segura és la que apel·la a la responsabilitat de cada conductor.

Tot conductor ha d'adaptar la seva marxa a les condicions de la via, les atmosfèriques, a les seves pròpies limitacions i/o experiència. D'aquesta manera, augmentaran les teves probabilitats per a frenar, prendre les corbes, avançar o realitzar la maniobra que sigui amb temps i espai suficient per a no sofrir un accident.
Rodrigo Radovan

Escrit per Rodrigo Radovan

Director de l'Àrea de Mobilitat d'Espanya de TÜV Rheinland
Enginyer en organització industrial. És el Director de l'Àrea de Mobilitat d'Espanya de TÜV Rheinland, amb més de 25 anys d'experiència al sector de la Inspecció, Certificació i Assaig (sector TIC).

Cotxe nou: ¿gasolina, dièsel, híbrid o elèctric?

16 - 12 - 2021

Quina opció és la més econòmica?

Quan cal canviar els pneumàtics?

13 - 05 - 2021

Els pneumàtics cal revisar-los periòdicament causa de la seva importància i, de vegades, canviar-los. Quan cal substituir?

La ITV de les furgonetes

02 - 06 - 2022

Si algú et digués "assenyala una furgoneta" probablement sabries fer-ho sense problema. En realitat la majoria de vehicles considerats lleugers (que tenen un pes inferior o igual a 3.500kg) són furgonetes, però ¿la seva periodicitats a l'hora de passar la ITV és sempre la mateixa?